Trouwmogelijkheden

 

Trouwen is trouwen, toch?
Uuuhhh….ja maar er is meer mogelijk!

Trouwen bij de gemeente

(het burgerlijk huwelijk)

Als jullie hiervoor kiezen maakt het wettelijke deel onderdeel uit van de ceremonie waar al jullie gasten bij aanwezig zijn.

Dit is, laten we zeggen, de “standaard” manier om te trouwen. Je kiest een gemeentelijke trouwlocatie en een datum en tijd waarop het bij die gemeente mogelijk is om te trouwen. Als jullie door mij getrouwd willen worden kan de gemeente mij beëdigen en benoemen voor jullie trouwdag.

Ceremonieel trouwen

Als jullie hiervoor kiezen zijn het wettelijke deel en de ceremonie verdeeld over 2 dagen. Hierbij trouw je eerst bij de gemeente voor de wet. Meestal gratis of low budget in een verkorte bijeenkomst met een beperkt aantal gasten/getuigen. Daarna volgt op een later tijdstip jullie ceremonie waarin je nog een keer JA mag zeggen en de ceremonie-akte mag ondertekenen.

Het voordeel hiervan is dat je voor deze ceremonie alles zelf mag bepalen. Het aantal getuigen, de duur van de ceremonie, de locatie, het tijdstip, de vormgeving en inhoud. En bedenk daarbij dat echt alles mogelijk is. Complete vrijheid om jullie liefde te vieren precies zoals jullie dat willen.

Wordt dit dan een soort toneelstuk? Nee, absoluut niet. Je kiest op deze dag juist voor betekenis en inhoud. Het gaat over jullie liefde en over de verbinding met jullie loved ones. Daar een ceremonie aan wijden is alleen maar heel erg mooi.

Je mag alles zelf bepalen

Voordelen ceremonieel trouwen

Je trouwt 2x

Eerst kort bij de gemeente en daarna met een ceremonie. Dat betekent dat je ook 2x kunt vieren. Op dag 1 een feestelijke borrel met een beperkt gezelschap en op dag 2 uitpakken in je droomceremonie?

Je kiest je eigen locatie

En dat hoeft dus geen gemeentelijke trouwlocatie te zijn. De tuin van de buren, het strand, die ene plek in het bos…….?

Heeeerlijke vrijheid!

Denk eens aan:

  • Muziek
  • Een optreden van jullie kids
  • Een mooi ritueel
  • Zoveel getuigen als je wilt. Minderjarige kinderen als getuige…ook geen probleem.

Kortom genoeg ruimte en tijd om het extra speciaal te maken.

Bewuster genieten

Omdat de feestelijkheden zijn verdeeld over meerdere dagen zit je als bruidspaar minder in die rollercoaster. Je beleeft alles veel bewuster….hoe mooi is dat?

En last but not least...

….het is vaak goedkoper omdat je minder gemeentelijke leges betaalt

Het is een trend…

Bruidsparen kiezen steeds vaker voor een extra ceremoniële trouwdag. Voor de wet al getrouwd geeft dit je de heerlijke vrijheid om je bruiloft vorm te geven zoals jullie dat graag willen. Inclusief geloftes, JA-zeggen, aktes, etc. En de gasten? Die merken vaak niet eens het verschil!

Leuk weetje: oude tijden herleven.

Vroeger was deze vorm van trouwen heel gebruikelijk bij koninklijke en bij kerkelijke huwelijken. De dag van het kerkelijk huwelijk werd gezien als de trouwdag en was tevens de dag waarop de bruiloft uitgebreid met alle gasten werd gevierd.

Ben je nieuwsgierig…

naar welke vorm het beste bij jullie en bij jullie situatie past?

Laat me dan gerust even vrijblijvend met jullie meedenken!