Ceremonieel trouwen is populair! Trouwen is keuzes maken: kleuren, trouwkleding, bruidstaart, muziek en ga zo maar door. Maar waar niet alle bruidsparen zich van bewust zijn, is dat je ook nog kunt kiezen HOE je wilt trouwen? En dat is best een belangrijke keuze want het kan bepalend zijn voor de invulling van jullie dag.

Vinden jullie de ceremonie belangrijk en is dat voor jullie hét moment van jullie Grote Dag om, in het bijzijn van jullie loved ones, de liefde voor elkaar en voor iedereen die jullie lief is te vieren?

Lees dan even verder want dan is ceremonieel trouwen iets voor jullie. En ik kan je melden, je bent niet de enige. Ceremonieel trouwen is populair!

Maar wat houdt het nu eigenlijk in?

 

Wat is het?

Kortweg betekent het dat je eerst voor de wet trouwt bij de gemeente. Meestal gratis of met een korte “budget”-ceremonie waarbij maar een paar mensen aanwezig zijn. De handtekeningen zijn gezet en jullie huwelijk is hiermee wettig.

En dan komt het:

Op de dag van jullie ceremonieel huwelijk trouwen jullie nóg een keer. … in je eigen droomceremonie waarin alles kan en mag.

 

Droomceremonie

Een ceremonie waarin je nóg een keer de liefde voor elkaar bevestigt. Mét jawoord en inclusief getuigen en jullie persoonlijke huwelijksakte.

Het grote voordeel: je kunt deze ceremonie helemaal naar jullie wens vormgeven en je hoeft daarbij dus geen rekening te houden met wettelijke regels.

Dit betekent dat je kunt trouwen waar je maar wilt en wanneer je maar wilt. In jullie eigen huis, aan zee of in het stadspark waar jullie elkaar voor het eerst ontmoetten….zeg het maar. En wil je trouwen op zondagmiddag, 1e kerstdag, zaterdagavond 00.00 uur???? Geen probleem want…..

….alles is mogelijk

Ja, echt🤩 ! Waar en wanneer, maar ook qua inhoud en duur van de ceremonie. Live muziek, een optreden van jullie kids, uitgebreide interactie met jullie gasten…..alles kan want het is júllie trouwdag, het is júllie ceremonie!

 

Wat zijn de voordelen?

Je trouwt 2x

Eerst kort bij de gemeente en daarna met een ceremonie. Dat betekent dat je ook 2x kunt vieren. Op dag 1 een feestelijke borrel met een beperkt gezelschap en op dag 2 uitpakken in je droomceremonie?

Geheel vrije keuze voor datum, tijdstip én locatie

En dat hoeft dus geen gemeentelijke trouwlocatie te zijn. De tuin van de buren, het strand, die ene plek in het bos…….?

Heeeeerlijke vrijheid!

Daarnaast mag je de ceremonie helemaal vormgeven zoals jullie dat willen.
ALLES IS MOGELIJK, je mag het allemaal zelf bepalen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

 • Getuigen: zoveel als je wilt. Ja, ook bijvoorbeeld jullie minderjarige kids
 • De tijdsduur van de ceremonie mag je helemaal zelf bepalen.
  Dus uitgebreid de tijd voor mooie interactie met jullie gasten en aandacht voor de kinderen.
  Succes verzekerd!
 • Een speech van je beste vriendin
 • Je ouders toespreken
 • Een mooi ritueel
 • Een muzikaal intermezzo met jullie lievelingsliedjes
 • Een glas bubbels tijdens de ceremonie
 • De ceremonie als verrassing voor jullie gasten. Surprise..it’s wedding time
 • En niet te vergeten: je kunt je eigen trouwambtenaar / ceremoniespreker kiezen. Kies je voor mij dan ben ik die dag exclusief voor jullie beschikbaar 😊

Bewuster genieten

Omdat je de feestelijkheden kunt verdelen over meerdere dagen zit je als bruidspaar minder in die rollercoaster. Je beleeft alles veel bewuster….je hebt de tijd om echt te genieten. Hoe mooi is dat?

Last but not least

Ceremonieel trouwen is vaak goedkoper omdat de gemeentelijke kosten voor een deel wegvallen.

 

Zo wordt je trouwceremonie een droomceremonie

Veel bruidsparen gingen jullie voor en kijken daardoor terug op mooie bruidsdagen en een superpersoonlijke trouwceremonie.

Je kunt uiteraard helemaal zelf bepalen hoe je jullie trouwmomenten (voor de wet en de ceremonie) wilt inplannen. Je kunt dit op dezelfde dag doen, maar als je het verdeelt over meerdere dagen wordt het nóg leuker.

Een mooi voorbeeld zijn M & B. Ik mocht hun afgelopen zomer trouwen en zij vonden 2x trouwen aanvankelijk een gek idee. Maar toen we met elkaar naar de mogelijkheden keken, werden ze dolenthousiast over een meerdaagse bruiloft:

 • Op woensdag vond het wettelijk huwelijk plaats, gevolgd door een feestelijke lunch met alleen de getuigen
 • Donderdag, nagenieten en de laatste voorbereidingen voor de ceremonie
 • Vrijdag, vertrek naar de trouwlocatie
 • Zaterdag, de dag van het ceremoniële huwelijk… in de boomgaard!

Een ceremonie vol muziek, prachtige verhalen en leuke anekdotes. Hun 11-jarige dochter bleek een trouwambtenaar-in-de-dop en na afloop prijkten de handtekening van 7 zeer geliefde getuigen op hun persoonlijke huwelijksakte.

 

Iets voor jullie?

Je ziet, HOE je wilt trouwen is dus echt iets om over na te denken. Wat past er bij jullie? Hecht je aan het moment dat je de officiële akte bij de gemeente tekent? Of zie je dit meer als een wettelijke, administratieve handeling om vervolgens je eigen droomceremonie te kunnen samenstellen?

Aan jullie de keuze!

Dream it….then make it happen!

Enthousiasme, ervaringen? Leuk als je ze met me deelt! Vragen of twijfels, ik help jullie er graag mee.